Versikézz reggeltől - estig!

Egy nő sokszor megkérdőjelezi az életben, hogy az lettem-e, ami a legmegfelelőbb habitusomnak, tudásomnak, tehetségemnek, abban a munkában állok-e helyt, ami nemcsak falja az energiámat, de fel is tölt. Mérlegeli az anyagiakat, a kapott fizetséget az áhított anyagi javakkal, legtöbbször azokkal, amelyeket a környezet tart javaknak, és az abszolút elismerésre vágyik, ezer tempóhoz igazodik, amit a forgalom, a barátok, a kollégák, a szülők, rokonok diktálnak. Ha ezeket az ütemeket összehúznánk egy lemezre, keményebb lenne a legzúzósabb punkzenénél. Aztán kiderül, hogy a nőből anya lesz. Egyből egy kókuszpálmás szigetről kezdi szemlélni eddigi életét, eltávolodnak a dolgok, befelé figyel, a szívének pocakjában lévő kis szívvisszhangjára. Majd Anya lesz. És élete ritmust vált.

Kiszakad addigi világából, s ha megéhezik, innét, a kókuszpálmás szigetről merít egyet hálójával. Az igazán fontos, régi dolgok fennakadnak, maradnak őszinte barátok, előkerülnek újak. És megélik Apával a második, immáron közös gyerekkorukat. Ritmust váltanak, mint amikor egy ugrással, egy lépést a levegőben töltve, úgy érkezünk földre, hogy fel tudjuk venni a mellettünk haladó ritmusát. Akivel összehangolódunk, ő békét hozó kicsi énünk. Noha az átvirrasztott éjszakák és a kiszámíthatatlan evések, peluscserék diktálta ütem még mindig nem teljesen a miénk, néha csak naponta megússzuk egy téli-nyári időszámítás óraátállításával, de két nap között jetlaget is produkálhatunk, mintha Kínából repültünk volna haza, és az időátállás megviselne. Mégis érezzük, hogy az a bizonyos mérleg, amin eddig méricskéltünk felejtős, őszinte szeretetet kapunk és adunk, egy jól sikerült ruhácskacsere boldogabbá tud tenni minket, mint régen egy magunknak vásárolt új cipő. A gyerekek nyugalmához szükséges ismétlődések, unásig ismételt cselekedetek, azaz a nap ritmusa jó, ha megszokható. Ehhez a ritmushoz ad ütemet Ambrózy Zsófi Plüsspuma című versikekötete, amely egy baba egy napját versikézi végig. Teljesen hétköznapi szituációkat és cselekedeteket rímeltet. 9 vers a nap 9 állomása a reggeli ébresztgetéstől az esti altató dúdolásáig, közben levegőzünk, rágcsálunk, plüsspumát gyógyítunk, megint rágcsálunk, átmegyünk játszani a szomszédba, ahol minden játék sokkal klasszabb, a műanyag állatkák ott igaziak, bemegyünk a boltba hazafelé, a vásárlást nálunk csak a pénztáros néni unja jobban, szinte a kutya előtt jelezzük, ha apa hazaér a munkából, pancsizunk, és anya eldúdolja, mennyi minden történt velünk napközben.

Ambrózy Zsófi az ELTE-n végzett, első verseit angolul írta. Szinkrontolmács. Hol angolból, hol gyerekből. Ugyanis háromszoros anyuka. Mialatt az iskolás-ovis-babakocsis világok között száguldozik, verseket ír, amelyeket közeli barátnőknek megmutat. Elég egy ilyen jó barátnő, aki megmutatja egy könyvkiadónak, és máris egy újabb bizonyítéka születik annak, hogy Zsófi hétköznapjai más anyukák hétköznapjával interferálnak. Modern versei közérthetők, szerethetők, kedves humoruk egy baba hangján szólalnak meg.

Megyeri Annamária szintén háromgyerekes édesanya, illusztrátor, rajztanár, rajzfilmeket készít, mesebirodalmat varázsol lányainak, macskájának és kutyájának, akit csak a kölesgolyóval lehet visszahívni, ha messze szalad. Ancsa Rosehip néven saját márkát hozott létre, világraszóló tehetségű művész. S míg a Plüsspuma illusztrációt készítette, egy hangra lett figyelmes. Szívének pocakjában lévő kis szív visszhangjára.

Plüsspuma

Szerző: Ambrózy Zsófi

Illusztrátor: Megyeri Annamária

Betűtészta Könyvek, 2016

1990 Ft


KEDVEZMÉNYESEN MEGVÁSÁROLHATÓ ITT!

További cikkek

Megjelent legújabb könyvünk!

Megjelent a József Attila-díjas KISS OTTÓ legújabb könyve: A PIROS TENGERALATTJÁRÓ. Készen álltok egy óceánátszelő, bálnamentő, eszkimó barátokat szerző kalandra egy hordóból eszkábált, piros tengeralattjáróval? Tartsatok Lucával, Dominikkel, Beton tatával, Turbó mamával és Cicuskámmal földön-vízen át Grönlandig és vissza - Orosz Annabella illusztrációival szemet-lelket gyönyörködtető utazásban lesz részetek!

Tovább
Nyári nyitva tartás

Szeretjük a változatosságot! Ezért most, hogy már jól megszoktátok átmeneti nyitva tartásunkat, változtatunk kicsit rajta...
Június 15-től nyár végéig HÉTKÖZNAPOKON 10-18 ÓRÁIG, SZOMBATONKÉNT 10-13 ÓRÁIG várunk titeket sok szeretettel, és persze temérdek könyv és játékújdonsággal.
Vége a digitális tanévnek, indulhat a NEM DIGITÁLIS VAKÁCIÓ, az élményhalmozás, jöhetnek a jobbnál jobb nyári olvasmányok!

Tovább
Kerti ablakos átvevő ponttá alakulunk (átmenetileg)...

2020. május 6-ától a Betűtészta átvételi ponttá alakul. Add le megrendelésed Facebook üzenetben, vagy a 06306317610-es telefonszámon, vagy a konyvesbolt@betuteszta.com e-mail címen, mi pedig összekészítjük a kiválasztott mesekönyvet, Djeco játékot, felnőtt regényt, hangos könyvet, Mayer szörpöt, kézműves ékszert. Dél és 15 óra között átveheted az összekészített pakkodat az udvarunk felöli ablakon keresztül. Kérünk, te is viselj maszkot, és kártyával fizess.

Szeretettel várunk!

Tovább
Találj ki!

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig – ha szeretnék, ha nem – össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek.  

Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem