Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Fontos és hiánypótló könyv Rigó Kata Azt mondták, válnak című, frissen megjelent gyerekkönyve.

Napjainkban,  amikor a házasságok több, mint fele válással végződik, és minden harmadik gyermek érintett, különösen fontos, hogy legyen egy mesekönyv, ami az ő nyelvükön beszél erről a nehéz témáról. A mese gyógyító, traumaoldó ereje itt is abban rejlik, hogy megtapasztalhatják, problémájukkal nincsenek egyedül, számos kortársuk és azoknak szülei érintettek, és választ kapnak a felmerülő kérdéseikre.

A szakemberek szerint nem a válás ténye viseli meg a legjobban a gyerekeket, hanem az, ahogyan történik. A családi életet a válás bekövetkezése előtt sokszor éveken keresztül a megromlott szülőkapcsolat jellemzi. Az állandó feszültség miatt a gyermek könnyen elveszti a biztonságérzetét, bizalmát. A válás közbeni, utáni helyzet egyik legnehezebb kísérőjelensége a lojalitás-konfliktus. A gyermek mindkét szülőjét szereti, de a szülők sokszor megpróbálják őket maguk mellé állítani, szövetségesükké tenni, ami iszonyú megterhelő a gyereknek, hiszen egy ilyen helyzetben nincs jó választás. A szülők sokszor bevonják a gyereket a saját konfliktusaikba, rajta keresztül harcolnak egymás ellen.

A szülők közti konfliktusok miatt a gyerekek gyakran zárkózottak lesznek, nem beszélnek az érzelmeikről, hiszen azt látják, hogy az veszélyes, nem vezet eredményre.

A gyerekek a legtöbbször magukat okolják a válás miatt, azt gondolják, nem elég jók, elfogadhatók. Azt gondolják, ha másként viselkedtek volna, elkerülhető lett volna a szüleik válása.

Az elhelyezés is külön terhet ró rájuk, ha az egyik szülőjüket kevesebbet látják, azért, ha pedig a kétlakiság jellemzi innentől az életüket, elsőre minden bonyolultabbnak tűnik, sok odafigyelést, rugalmasságot igénylő helyzet ez az épp traumát átélő gyermek számára. Bár hosszú távon alkalmazkodóbbá válhatnak, de sokszor érzik magukat gyökértelennek.

Ezeknek a konfliktusoknak a megértésében, feloldásában segít Rigó Kata mesekönyve. Őszintén mesél mindarról, amiről szükség van egy ilyen helyzetben: a haragról, kilátástalanságról, bánatról, reményről és a megbékélésről.

Az illusztrációk is különlegesek, Holló Kati számára fontos emlékeket idéző, régi ruhadarabjaiból varrta őket.

A fülszöveget Dragomán Judit klinikai gyermek-szakpszichológus írta.

Reméljük, hogy sok gyermeknek és szülőnek hasznára válik a könyv, segít nekik megnyílni egymás előtt, tisztázni a kényelmetlennek tűnő kérdéseket.

Könyvünket ötéves kortól ajánljuk!

Itt tudod megrendelni!

Olvasd el a Könyvesblog könyvajánlóját is!

 

 

 

További cikkek

Hétfőtől péntekig 11-17-ig NYITVA VAGYUNK!!!

Május 18-ától bátran használjátok betűtésztával teli kanál-kilincsünket, ugyanis a korlátozások enyhítésének hála, HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG 11 és 17 óra között TÁRT AJTÓVAL (ÉS KAROKKAL), régi kedvencekkel és rengeteg újdonággal VÁRUNK TITEKET a Betűtészta Könyvesboltban! Lehetőleg viseljetek maszkot, ha jöttök, vigyázzunk továbbra is egymásra! 
Aki pedig nem szívesen tér még be zárt helyekre, a kerti ablakon történő átadás-átvétel továbbra is működik.
Jó lesz újra látni titeket!

Tovább
Kerti ablakos átvevő ponttá alakulunk (átmenetileg)...

2020. május 6-ától a Betűtészta átvételi ponttá alakul. Add le megrendelésed Facebook üzenetben, vagy a 06306317610-es telefonszámon, vagy a konyvesbolt@betuteszta.com e-mail címen, mi pedig összekészítjük a kiválasztott mesekönyvet, Djeco játékot, felnőtt regényt, hangos könyvet, Mayer szörpöt, kézműves ékszert. Dél és 15 óra között átveheted az összekészített pakkodat az udvarunk felöli ablakon keresztül. Kérünk, te is viselj maszkot, és kártyával fizess.

Szeretettel várunk!

Tovább
Találj ki!

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig – ha szeretnék, ha nem – össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek.  

Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet.

Tovább
Ha elvesztetted az alvókádat

Előfordult már veletek, hogy a gyerek kedvenc plüsse, babája, kendője, amit eddig mindenhová magával cipelt, hirtelen nem volt sehol? Álltatok már dermedten a gyerek mellett, nem tudva, mit mondjatok neki? 

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem