Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

HELKA-TRILÓGIA – Díszkiadás

A gyerekek a magyar Gyűrűk urának tartják.

A szülők a balatoni tájak újszerű bemutatása miatt szeretik.  A pedagógusok a régi magyar mondák korszerű folytatását látják benne.  Olyanok is akadnak, akik a szövevényes cselekmény miatt olvassák, és akik egy varázslatos, mesés régmúltba vágynak vissza.  Más olvasóknak a szereplők rokonszenvesek: Helka hercegkisasszony, Ciprián, a bátor herceg, Kamor, a bölcs bakonyi varázsló, Tramini és Furmint, a folyton kalamajkákat okozó manók.  

A szülők a balatoni tájak újszerű bemutatása miatt szeretik.  A pedagógusok a régi magyar mondák korszerű folytatását látják benne.  Olyanok is akadnak, akik a szövevényes cselekmény miatt olvassák, és akik egy varázslatos, mesés régmúltba vágynak vissza.  Más olvasóknak a szereplők rokonszenvesek: Helka hercegkisasszony, Ciprián, a bátor herceg, Kamor, a bölcs bakonyi varázsló, Tramini és Furmint, a folyton kalamajkákat okozó manók.  

Balatonfüreden játszótér lett belőle, Veszprémben vízi-bábelőadás, Budakeszin nyári tábor. Egyre több város és könyvtár érzi magáénak az ifjúsági regény világát. Egyre több művészt ösztönöz feldolgozásra. A szakma az olvasóvá nevelés egyik szép példájának tartja, ezért már az első részre rangos díjat adott.

 

„Hiánypótló mű a hazai kortárs gyerekirodalomban” – írta egykor Nyulász Péter könyvéről Oszol Márti a Csodaceruza hasábjain. A mára alsó tagozatos iskolások (és olykor szülők) kedvencének számító trilógia kétségtelenül összetett és egyedi regény lett: szórakoztató és tanító célzatú egyszerre, ízig-vérig kortárs ifjúsági könyv, mondavilágból származó és valós ismeretanyaggal átszőve. Nyulász Péter a Balaton történetét feldolgozó, nagysikerű trilógiájának első kötete, a Helka – A Burok-völgy árnyai 2011-es megjelenésekor szinte berobbant a gyermekirodalomba. A szakmai zsűri a 8 éven felülieknek szóló kalandregényt ugyanebben az évben IBBY-díjjal jutalmazta, a Veszprémi Kabóca Bábszínház – új színt hozva a bábszínházak történetébe – a vízi bábozás műfajában játssza teltházas előadásokkal Helkáék történetét. A Helka számos köteten túlnyúló sikert élt meg (azt is, hogy egyre több újszülött kislánynak adják a Helka nevet), és jelenleg a 7. kiadásánál tart. A Ciprián – A Balaton hercege című második rész 2015-ben az olvasók szavazatai alapján a legjobb 10 könyv közé került az Aranykönyv versenyében, a Kamor – Helka menyegzője pedig a 2016-os Könyvfesztivál egyik várva-várt újdonsága volt a rajongók körében.

*

A szerző maga is találkozott Sióval, a Balaton tündérével – így kezdődött a regény keletkezése. Nyulász Péter fejéből ugyanis egy nyaralás során pattant ki az az ötlet, hogy fel lehetne eleveníteni az Balaton környékén született, mára szinte ismeretlennek számító régi történeteket. Újraolvasta hát Fáy András és Lipták Gábor műveit, akik Helka, Kelén és Sió alakját már ismerték. A művek elevenségét érezve úgy döntött, nem feldolgozza, hanem új mederbe tereli a magyar mondák folyását. Földrajztanári végzettsége miatt adott volt a megíráshoz elengedhetetlen tárgyi tudás, a kalandok megszületéséhez pedig a gyerekirodalom beható ismerete, hiszen Nyulászt ebben az időben már gyerekkönyvek szerzőjeként ismerték. Ezután születtek meg a kalandok, a régmúltbeli időkben elképzelt szereplők.

 

Kiket ismerhetünk meg a regényben? Mindenekelőtt a már említett főszereplőket, akik közel állnak a fiatal olvasók szívéhez. Először is Helkát, a balatoni hercegi család sarját, aki a történet elején éppen koronázási ünnepségétől csavarog el az erdőbe, megmenekülve a rá leselkedő veszélytől. Testvérével, Cipriánnal (itt még „Csiperkével”) ekkor találkoznak Kamor varázslóval, aki két manóval visszavonultan él a Szurdokvárban, ám régóta fontos szereplője a balatoni varázserők csatákban bővelkedő történetének. Az ő „világába” csöppen bele a két főhős, hiszen ezalatt egy ősi ellenfél, Bora, a Burok-völgy bosszúszomjas boszorkánya megtámadja szövetségeseivel Helka otthonát – Tihany várát. Legyőzésükhöz hosszú út vezet, a főhősök pedig rádöbbennek, családjuk története mennyire összefonódik a varázshatalmasságokéval. Ezalatt Helka és Ciprián számos fontos helyet és személyt ismer meg a Balaton (számukra addig) ismeretlen világában. A három köteten átívelő kaland során Nyulász Péter hőseinek először Bora boszorkány, majd a szörnyű Zemúr, végül a mindkettejüknél hatalmasabb Zomok ellen kell megküzdenie.

Mellettük más érdekes és mesés karakterek is felbukkannak a trilógia oldalain: Tramini és Furmint manók, Nemere hajóskapitány, Mitmitke, a félig csirke, félig macskatestű lúdvérc, a holló és vadkan testben élő kapzsi Horka és Thuz, Sargasso, az angolnák fejedelme, az Égerlápi Oskolában tanító „nyápicok”, víz alatti várban élő teknősök, a Bükk hegyei között élő kövi dinkák.

 

A fantasy elemeit is felhasználó történet sokaknak azért letehetetlen olvasmány, mert térbeli központjának a Balaton számít. A „magyar tenger” földrajzi vonzáskörét ugyanis már az első részben is keresztül-kasul bejárhatja az olvasó – a pelék lakta Örvényesi vizimalom, a Kekud-forrás, a tapolcai tavasbarlang, Hévíz, a Szentgyörgy hegy, a Salföld major és Balatonfüred fontos szerepet kap a Helkában.  A Ciprián – A Balaton hercege már olyan szereplőket is a kalandok részesévé tesz, kiknek neve regényesen összeforr Alfölddel és a Bükk-hegységgel. Ilyen a hatalmas Zemúr, az alföldi testvérűző herceg, de fontos karakternek számít Helkáék új szövetségese Imó, a bükki vizek szelleme (egyben Kamor régi barátja) is. A második részben olyan érdekes helyszínek járhatóak be, mint (a Karcaghoz közeli pusztaságban álló) Zádor-híd, a hegyoldalba vájt, Turbucka tanyáját jelentő noszvaji barlanglakások, a Bükk (Imó) forrásai és a Csepel-sziget. Ebben a térben játszódik a Kamor című harmadik rész is, néhány olyan új helyszínnel kiegészülve, melyek az eddig bejárt izgalmas tereket más megvilágításba helyezik. A regény egy, az öreg varázsló által mindeddig eltitkolt gonosz erő, Zomok vihardémon megjelenéséről és Kamor fiának feléledéséről szól, egyben Helkaék sötét erők ellen vívott, utolsó nagy csatájáról. A trilógiát záró kaland az olvasókat olyan különös színtereken kalauzolja végig, mint például a Káli-medence lankái, a Séd patak partján található Szerelem-sziget, a bakonyi Ördögárok szurdok, a felsőtárkányi Barát-völgy szurdok vagy az Upponyi-hegységben meghúzódó apró, ám annál titokzatosabb Sáta nevű falu.       

**

A Helka-történet a mondai hagyomány, a földrajzi ismeretterjesztés és az újító írói képzelet könnyű elegyét alkotja, ezért az utóbbi évek egyik legnépszerűbb hazai családi olvasmányának számít. A megjelenés ötéves jubileumára díszdobozos kiadással szeretnénk meglepni az olvasókat, a három kötet egyben tökéletes ajándék gyereknek, pedagógusnak, minden Balaton-rajongónak.

A díszdobozt Bohony Beatrix térképei alapján Nyitrai Szilvia tervezte, követve ezzel a hagyományt, hogy a trilógia mindhárom részét más gyerekkönyv-illusztrátor (Bohony Beatrix, Szepesi Szűcs Barbara, Baracsi Gabriella) rajzai kísérik, melyek a köteteknek az alkotókra jellemző egyedi hangulatot, mégis egységes formát kölcsönöznek, életre keltve a hazánk tájait átszelő kalandok szereplőit. A tájékozódást a Helka kötetben Bohony Beatrix, a folytatásban pedig Eszenyi Gábor varázslatos térképei segítik.

 

8+

HELKA-TRILÓGIA – Díszkiadás

Szerző: Nyulász Péter

Bohony Beatrix rajzai és az előző kötetek alapján tervezte: Nyitrai Szilvia

Betűtészta, 2016

9320 Ft

 

A díszkiadás megrendelhető ITT!

További cikkek

Rigó Kata: Azt mondták, válnak

Fontos és hiánypótló könyv Rigó Kata Azt mondták, válnak című, frissen megjelent gyerekkönyve.

Napjainkban,  amikor a házasságok több, mint fele válással végződik, és minden harmadik gyermek érintett, különösen fontos, hogy legyen egy mesekönyv, ami az ő nyelvükön beszél erről a nehéz témáról. A mese gyógyító, traumaoldó ereje itt is abban rejlik, hogy megtapasztalhatják, problémájukkal nincsenek egyedül, számos kortársuk és azoknak szülei érintettek, és választ kapnak a felmerülő kérdéseikre.

Tovább
EGY testben két lélek

„Empátiával, kutatómunkával és a képzelet erejével megalkotott hús-vér sziámi ikrek – ez a könyv felszámolja az előítéleteket, és könnyet fakaszt az olvasó szeméből.” – SUNDAY TIMES    

„Akinek van modora,/ az „egybenőtt ikreknek” nevez minket,/ bár mást is mondanak ránk:/ torzszülött, szörny,/ mutáns, nyomorék,/ sőt, egyszer azt is, hogy kétfejű démon,/ de ettől annyit sírtam,/ hogy egy hétig vörös volt a szemem.” (Sarah Crossan: EGY)

Tovább
KIMONDHATATLANUL érzelmes könyv

12 író kapott 12 érzelmet kifejező szót, amelyeket nem mondhattak ki. Írniuk kellett róluk. Született 10 novella és 2 képregény. Mert van, hogy mi is így kapjuk az érzéseket. Akciósan, most ajándék ragtapasszal, vízálló, nem bőrbarát, élénk neon színekben, gagyi szörnyecske mintákkal! Nincs meg ilyenkor a wow- érzés… Igen, néha piszok nehéz beszélni az érzéseinkről – egyáltalán hol kerültek belénk, külvilágtól és érzelmektől hermetikusan elzárt énünkbe? Majd pár év múlva brit tudósok megállapítják, hogy a bőrlégzéssel együtt, fotoszintézissel, szervetlenből szerves érzéseket gyártunk, és napfény sem kell hozzá, már elég a mobilunk fénye, hogy a mitkezdjekmostezzel érzések megszülessenek bennünk. Neked hány pipa van meg ebből a 12-ből? Vágy-Szégyen-Félénkség-Fájdalom-Szerelem-Kétségbeesés-Féltékenység-Öröm-Bátorság-Bűn-Gyűlölet…

Tovább
HATALMAS KÖNYVAJÁNLÓ
  1. Tom Schamp: Mindenre képes szótár

 

 

„Barátaimnak, akik még mindig nem találják a használati utasítást”

(Tom Schamp)

Ha valaki olvasott már Betűtészta-blogot, lehet, hogy ismerősen cseng neki Tom Schamp neve, mivel az Ottó-böngészőkről már írtunk. Nemrégiben egy másik, nem kevésbé izgalmas könyvet vettünk a kezünkbe, melyben Ottó újra felbukkan, és úgy döntöttünk, ismét szentelünk néhány kedvcsináló sort ennek a világra szóló alkotónak.

A Kolibri Mindenre képes szótár című 2017-es újdonsága mozgalmas, az alkotó karakterét igazán kidomborító könyv lett – Schamp jellegzetes stílusával, emberszerű állataival, bebarangolható városrészleteivel, sokszor keresztmetszeti rajzokkal is. Egy ajánlóban aligha lehet elkerülni a találó cím feloldását: a könyv egyrészről szótár, melynek célja, hogy az apró képekkel tanítsa a kicsiket, másrészről úgy érezzük, hogy „mindenre” képes, azaz az illusztrátor tényleg elhalmozta látnivalóval olvasóit. Először is tele van állandó szereplőkkel (Ottó és családja, Rob Dzselidzsáni zsiráf, Dr. Vakond, Misa Medve és még folytathatnánk a névsort), tudnivalókkal (zászlókkal, járművekkel, képekhez tartozó jegyzetekkel stb.), vicces feliratokkal, elképesztő helyszínekkel – többek közt városi csúcsforgalommal, víz alatti élővilággal és reptéri sokadalommal.

A könyv persze a gyerekkönyveket kedvelő szülőket is megszólítja szójátékaival, poénjaival, nem beszélve arról, hogy a lélegzetelállító tudástár dizájnkönyvként is megállja a helyét (nekünk a neonfényekben pompázó város a kedvenc képünk).

Schamp jó sok ceruzát elhasználhatott, hiszen bő 60 oldalnyi hatalmas képet rajzolt, tehát hosszú, közös családi nézegetésre ajánljuk 4 éven felüli gyerekeknek és szüleiknek!

Tom Schamp: Mindenre képes szótár. Kolibri, 2017. 64 oldal, 4999 Ft

HA MEGRENDELNÉD, KATTINTS IDE!

 

  1. Yuval Zommer: A nagy bogárkönyv

 

 

„…repülő, szúró, izgő-mozgó…”

Yuval Zommer könyve nem szűkölködik szereplőkben, hiszen e parányi lények száma egyébként az emberi népesség sokszorosát teszi ki. Emellett rengeteg eltérő, szinte megjegyezhetetlen szokásnak hódolnak, sok közöttük az ijesztő, a kártékony és a veszélyes. Némelyikről modern világunkban azt sem tudjuk, mi fán terem. A szerző-illusztrátor ugyanakkor egyszerűen és közérthetően sűrítette könyvébe ezt a sokaságot, hiszen gigantikus méretű határozóját, A nagy bogárkönyvet az óvodás és kisiskolás korosztálynak írta. 

Miért öregek a százlábúak? Hogyan zenélnek a tücskök? Melyik bogárnak van búvárpipája?

Zommer válaszol a gyerekek kérdéseire. Érdekes információkkal szolgál olvasóinak, anélkül, hogy száraz adatokkal, érdeklődésüket meghaladó leírásokkal terhelné le őket. Éppen ezért A nagy bogárkönyv nagyon szórakoztató, tetszőlegesen lapozható, és böngészésre is alkalmat ad tulajdonosának a 12 légy elrejtésével. Továbbá jól használható, adott helyzetben fellapozható természetbúvár is. Első látásra a mérete miatt nem tűnik túrakelléknek, ám előnyt élvez más, apró betűkkel szedett határozókkal szemben, melyeknek tartalma nem a kisebb gyerekek figyelemidejéhez lett igazítva. Ezért – más fontos kirándulásra csomagolt eszközök mellett – a szülők nagyobb túrahátizsákjába ajánljuk.

A böngésző-határozó nem csak tudnivalókban gazdag, hanem nagy méretű, szellemes illusztrációkban is. A természet színeiben pompázó képek nem az élethűségre törekednek, céljuk inkább az, hogy a család kisebb tagjai számára is szerethetővé tegyék az ízeltlábúak világát. A lapozgatás után talán a fóbiás olvasók sem ragadnak rögtön légycsapót egy szobába röppenő hívatlan vendég láttán, és szívesen megszemlélnek (élőben is) egy hatalmas termeszvárat.

5 éves kortól ajánljuk!

Yuval Zommer: A nagy bogárkönyv. Central Médiacsoport, 2017. 64 oldal, 3990 Ft

A KÖNYVET MEGRENDELHETED ITT!

 

  1. Marja Baseler, Annamarie van den Brink: Kakigyár vidámpark

 

„Büdösül jó ötlet!”

A Kakigyár vidámpark becsapós olvasmány. Az olvasó a borítóra vetett első pillantás és a cím alapján azt hiheti, hogy egy amolyan határfeszegető-humorizáló gyerekkönyvet tart a kezében, amit néhány, hamar megunható kakipoén erejéig fel lehet ütni. S bár humorban itt nincs hiány, a képeskönyv komoly olvasmány is.

Először is nagyon összetett. Az olvasónak egy átvitt értelmű történetet mond el az emésztés és az ürítés folyamatáról. A két főszereplő, Pim és Pollie, apukájuk után lopakodnak, aki a szupertitkos kakigyárban dolgozik. Ez egy bonyolult működésű, többemeletes épület, ami a test működését mutatja be az olvasónak, aki a tetőtől (azaz a szájtól) egészen a vécéig kísérheti a gyártmány, azaz a kaki útját. Főhőseink a gyárba lépéskor megtudják, hogy hatalmas probléma adódott: a gyár (azaz az emésztés) valamilyen meghibásodás miatt átmenetileg nem működik. Mi ilyenkor a teendő? Elmondja a mese.

Aki vicces-gusztustalan könyvre vágyik, annak a Kakigyár lehet, hogy csalódás lesz. A könyv ugyanis meglehetősen informatív és részletes.  Pim és Pollie gyárlátogatásának történetét ugyanis rengeteg figyelemfelkeltő hivatkozás kíséri, melyek néhány sorban is felvillanyozzák az olvasót. Tehát aki igazán érdeklődő, folyton hátralapoz a könyvben, hogy minél többet megtudjon a gyomor rejtelmes, apró titkokat rejtő életéről. A Kakigyár vidámpark emellett tele van hatalmas és kidolgozott illusztrációkkal. Már az alaptéma kapcsán is megfigyelhető, hogy az illusztrátor szemléletes változatossággal pottyantja a lapok szélére a tudnivalót. Az ezer zugot rejtő és különböző feladatokat ellátó épület pedig szépen illusztrálja a kalandos helyszínek (azaz szervek, testrészek) „mesébe illő” sztoriját!

4 éves kortól ajánljuk!

Marja Baseler, Annamarie van den Brink: Kakigyár vidámpark. Scolar, 2017. 48 oldal, 3950 Ft

A KÖNYVET ITT VÁSÁROLHATOD MEG!

 

  1. Dániel András, Máray Mariann: Utazz Bálnabusszal!

 

 

„Komfortos utazókabinok! Étterem!

Gyerekbarát bálnabőr uszonycsúszdával!”

 

Ki hallott már az állatgépekről?

A Betűtészta Kiadó olvasóinak már ismerősek Dániel András és Máray Mariann alkotók, akik úgy döntöttek, hogy elmesélik az állatgépekkel kapcsolatos élményeiket. De mik ezek az állatgépek? Óriási színes állatok, melyekbe utasként beleülhet az ember, akár egy járműbe. A kemény lapok miatt a legkisebbek által is lapozható böngésző egy nagy szokatlan utazásra hívja azokat a gyerekeket, akik olyan képzeletbeli világba szeretnének csöppenni, amit csupa barátságos, színes állatfigura népesít be, és ahol szinte bármi megtörténhet. Itt a bálna száját kompnak használják az autók, a zsiráf nyaka olyan hosszú és hatalmas, hogy az egerek daruként használják. Máshol egzotikus gyümölcsöket és árus egereket szállít egy tigris, a kígyógerincből pedig hullámvasút válik. Máray Mariann (Ez nem az Apu hangja; Raptormese; Állatok ábécéje; The ABC Zoo; Jakifészek; A varjak és a csörgőkígyó; Kismadár és Kóró; Két Egér füzetek) képzeletet tornáztató alakjait és színvilágát Dániel András humoros útmutatásai, jegyzetei, felhívásai kísérik.

Amikor időnk engedi, csak levesszük a polcról a Betűtésztában, és belevágunk ebbe a varázslatos utazásba. Ezért az állatjárművek használatát nemcsak a kicsiknek, hanem mindenkinek ajánljuk, aki szereti, vagy szívesen megismerné a KÉT EGÉR kiadó könyveit!

Dániel András, Máray Mariann: Utazz Bálnabusszal! Két Egér Könyvek, 2017. 16 oldal, 2499 Ft

Induljon a képzeletbeli utazás, az útikönyv ITT kapható!

Dániel András könyveit ITT rendelheted meg!

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem