HELKA-TRILÓGIA – Díszkiadás

A gyerekek a magyar Gyűrűk urának tartják.

A szülők a balatoni tájak újszerű bemutatása miatt szeretik.  A pedagógusok a régi magyar mondák korszerű folytatását látják benne.  Olyanok is akadnak, akik a szövevényes cselekmény miatt olvassák, és akik egy varázslatos, mesés régmúltba vágynak vissza.  Más olvasóknak a szereplők rokonszenvesek: Helka hercegkisasszony, Ciprián, a bátor herceg, Kamor, a bölcs bakonyi varázsló, Tramini és Furmint, a folyton kalamajkákat okozó manók.  

A szülők a balatoni tájak újszerű bemutatása miatt szeretik.  A pedagógusok a régi magyar mondák korszerű folytatását látják benne.  Olyanok is akadnak, akik a szövevényes cselekmény miatt olvassák, és akik egy varázslatos, mesés régmúltba vágynak vissza.  Más olvasóknak a szereplők rokonszenvesek: Helka hercegkisasszony, Ciprián, a bátor herceg, Kamor, a bölcs bakonyi varázsló, Tramini és Furmint, a folyton kalamajkákat okozó manók.  

Balatonfüreden játszótér lett belőle, Veszprémben vízi-bábelőadás, Budakeszin nyári tábor. Egyre több város és könyvtár érzi magáénak az ifjúsági regény világát. Egyre több művészt ösztönöz feldolgozásra. A szakma az olvasóvá nevelés egyik szép példájának tartja, ezért már az első részre rangos díjat adott.

 

„Hiánypótló mű a hazai kortárs gyerekirodalomban” – írta egykor Nyulász Péter könyvéről Oszol Márti a Csodaceruza hasábjain. A mára alsó tagozatos iskolások (és olykor szülők) kedvencének számító trilógia kétségtelenül összetett és egyedi regény lett: szórakoztató és tanító célzatú egyszerre, ízig-vérig kortárs ifjúsági könyv, mondavilágból származó és valós ismeretanyaggal átszőve. Nyulász Péter a Balaton történetét feldolgozó, nagysikerű trilógiájának első kötete, a Helka – A Burok-völgy árnyai 2011-es megjelenésekor szinte berobbant a gyermekirodalomba. A szakmai zsűri a 8 éven felülieknek szóló kalandregényt ugyanebben az évben IBBY-díjjal jutalmazta, a Veszprémi Kabóca Bábszínház – új színt hozva a bábszínházak történetébe – a vízi bábozás műfajában játssza teltházas előadásokkal Helkáék történetét. A Helka számos köteten túlnyúló sikert élt meg (azt is, hogy egyre több újszülött kislánynak adják a Helka nevet), és jelenleg a 7. kiadásánál tart. A Ciprián – A Balaton hercege című második rész 2015-ben az olvasók szavazatai alapján a legjobb 10 könyv közé került az Aranykönyv versenyében, a Kamor – Helka menyegzője pedig a 2016-os Könyvfesztivál egyik várva-várt újdonsága volt a rajongók körében.

*

A szerző maga is találkozott Sióval, a Balaton tündérével – így kezdődött a regény keletkezése. Nyulász Péter fejéből ugyanis egy nyaralás során pattant ki az az ötlet, hogy fel lehetne eleveníteni az Balaton környékén született, mára szinte ismeretlennek számító régi történeteket. Újraolvasta hát Fáy András és Lipták Gábor műveit, akik Helka, Kelén és Sió alakját már ismerték. A művek elevenségét érezve úgy döntött, nem feldolgozza, hanem új mederbe tereli a magyar mondák folyását. Földrajztanári végzettsége miatt adott volt a megíráshoz elengedhetetlen tárgyi tudás, a kalandok megszületéséhez pedig a gyerekirodalom beható ismerete, hiszen Nyulászt ebben az időben már gyerekkönyvek szerzőjeként ismerték. Ezután születtek meg a kalandok, a régmúltbeli időkben elképzelt szereplők.

 

Kiket ismerhetünk meg a regényben? Mindenekelőtt a már említett főszereplőket, akik közel állnak a fiatal olvasók szívéhez. Először is Helkát, a balatoni hercegi család sarját, aki a történet elején éppen koronázási ünnepségétől csavarog el az erdőbe, megmenekülve a rá leselkedő veszélytől. Testvérével, Cipriánnal (itt még „Csiperkével”) ekkor találkoznak Kamor varázslóval, aki két manóval visszavonultan él a Szurdokvárban, ám régóta fontos szereplője a balatoni varázserők csatákban bővelkedő történetének. Az ő „világába” csöppen bele a két főhős, hiszen ezalatt egy ősi ellenfél, Bora, a Burok-völgy bosszúszomjas boszorkánya megtámadja szövetségeseivel Helka otthonát – Tihany várát. Legyőzésükhöz hosszú út vezet, a főhősök pedig rádöbbennek, családjuk története mennyire összefonódik a varázshatalmasságokéval. Ezalatt Helka és Ciprián számos fontos helyet és személyt ismer meg a Balaton (számukra addig) ismeretlen világában. A három köteten átívelő kaland során Nyulász Péter hőseinek először Bora boszorkány, majd a szörnyű Zemúr, végül a mindkettejüknél hatalmasabb Zomok ellen kell megküzdenie.

Mellettük más érdekes és mesés karakterek is felbukkannak a trilógia oldalain: Tramini és Furmint manók, Nemere hajóskapitány, Mitmitke, a félig csirke, félig macskatestű lúdvérc, a holló és vadkan testben élő kapzsi Horka és Thuz, Sargasso, az angolnák fejedelme, az Égerlápi Oskolában tanító „nyápicok”, víz alatti várban élő teknősök, a Bükk hegyei között élő kövi dinkák.

 

A fantasy elemeit is felhasználó történet sokaknak azért letehetetlen olvasmány, mert térbeli központjának a Balaton számít. A „magyar tenger” földrajzi vonzáskörét ugyanis már az első részben is keresztül-kasul bejárhatja az olvasó – a pelék lakta Örvényesi vizimalom, a Kekud-forrás, a tapolcai tavasbarlang, Hévíz, a Szentgyörgy hegy, a Salföld major és Balatonfüred fontos szerepet kap a Helkában.  A Ciprián – A Balaton hercege már olyan szereplőket is a kalandok részesévé tesz, kiknek neve regényesen összeforr Alfölddel és a Bükk-hegységgel. Ilyen a hatalmas Zemúr, az alföldi testvérűző herceg, de fontos karakternek számít Helkáék új szövetségese Imó, a bükki vizek szelleme (egyben Kamor régi barátja) is. A második részben olyan érdekes helyszínek járhatóak be, mint (a Karcaghoz közeli pusztaságban álló) Zádor-híd, a hegyoldalba vájt, Turbucka tanyáját jelentő noszvaji barlanglakások, a Bükk (Imó) forrásai és a Csepel-sziget. Ebben a térben játszódik a Kamor című harmadik rész is, néhány olyan új helyszínnel kiegészülve, melyek az eddig bejárt izgalmas tereket más megvilágításba helyezik. A regény egy, az öreg varázsló által mindeddig eltitkolt gonosz erő, Zomok vihardémon megjelenéséről és Kamor fiának feléledéséről szól, egyben Helkaék sötét erők ellen vívott, utolsó nagy csatájáról. A trilógiát záró kaland az olvasókat olyan különös színtereken kalauzolja végig, mint például a Káli-medence lankái, a Séd patak partján található Szerelem-sziget, a bakonyi Ördögárok szurdok, a felsőtárkányi Barát-völgy szurdok vagy az Upponyi-hegységben meghúzódó apró, ám annál titokzatosabb Sáta nevű falu.       

**

A Helka-történet a mondai hagyomány, a földrajzi ismeretterjesztés és az újító írói képzelet könnyű elegyét alkotja, ezért az utóbbi évek egyik legnépszerűbb hazai családi olvasmányának számít. A megjelenés ötéves jubileumára díszdobozos kiadással szeretnénk meglepni az olvasókat, a három kötet egyben tökéletes ajándék gyereknek, pedagógusnak, minden Balaton-rajongónak.

A díszdobozt Bohony Beatrix térképei alapján Nyitrai Szilvia tervezte, követve ezzel a hagyományt, hogy a trilógia mindhárom részét más gyerekkönyv-illusztrátor (Bohony Beatrix, Szepesi Szűcs Barbara, Baracsi Gabriella) rajzai kísérik, melyek a köteteknek az alkotókra jellemző egyedi hangulatot, mégis egységes formát kölcsönöznek, életre keltve a hazánk tájait átszelő kalandok szereplőit. A tájékozódást a Helka kötetben Bohony Beatrix, a folytatásban pedig Eszenyi Gábor varázslatos térképei segítik.

 

8+

HELKA-TRILÓGIA – Díszkiadás

Szerző: Nyulász Péter

Bohony Beatrix rajzai és az előző kötetek alapján tervezte: Nyitrai Szilvia

Betűtészta, 2016

9320 Ft

 

A díszkiadás megrendelhető ITT!

További cikkek

Megjelent legújabb könyvünk!

Megjelent a József Attila-díjas KISS OTTÓ legújabb könyve: A PIROS TENGERALATTJÁRÓ. Készen álltok egy óceánátszelő, bálnamentő, eszkimó barátokat szerző kalandra egy hordóból eszkábált, piros tengeralattjáróval? Tartsatok Lucával, Dominikkel, Beton tatával, Turbó mamával és Cicuskámmal földön-vízen át Grönlandig és vissza - Orosz Annabella illusztrációival szemet-lelket gyönyörködtető utazásban lesz részetek!

Tovább
Nyári nyitva tartás

Szeretjük a változatosságot! Ezért most, hogy már jól megszoktátok átmeneti nyitva tartásunkat, változtatunk kicsit rajta...
Június 15-től nyár végéig HÉTKÖZNAPOKON 10-18 ÓRÁIG, SZOMBATONKÉNT 10-13 ÓRÁIG várunk titeket sok szeretettel, és persze temérdek könyv és játékújdonsággal.
Vége a digitális tanévnek, indulhat a NEM DIGITÁLIS VAKÁCIÓ, az élményhalmozás, jöhetnek a jobbnál jobb nyári olvasmányok!

Tovább
Kerti ablakos átvevő ponttá alakulunk (átmenetileg)...

2020. május 6-ától a Betűtészta átvételi ponttá alakul. Add le megrendelésed Facebook üzenetben, vagy a 06306317610-es telefonszámon, vagy a konyvesbolt@betuteszta.com e-mail címen, mi pedig összekészítjük a kiválasztott mesekönyvet, Djeco játékot, felnőtt regényt, hangos könyvet, Mayer szörpöt, kézműves ékszert. Dél és 15 óra között átveheted az összekészített pakkodat az udvarunk felöli ablakon keresztül. Kérünk, te is viselj maszkot, és kártyával fizess.

Szeretettel várunk!

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem