Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Mese arról, ki mindenki lakhat az orrunkban...

2017-04-12

Tóth Krisztina: Orrfújós mese

 

– Üdvözlöm önt, tisztelt uram! A nevem Fikula asszony, és itt lakom a Peti nevű kisfiú orrában.

2016 egyik szókimondó gyerekkönyvújdonsága az Orrfújós mese. Tóth Krisztina könyve mesés életet lehel egy olyan témába, melyet első ránézésre nem gondolnánk a műfajhoz illőnek: az orrfújás és a bacilusok világát.

 

A gyerekorrból gyerekorrba költöző, szörnyen zöld (családfáját nemesi büszkeséggel egészen Pócon Póc takonykirályig visszavezető) Fikkelstein úr kalandja nem csak egy öncélúan undi-humoros sztori, hanem a betegségek terjedéséről szóló szellemes tanítómese is. Elég egyetlen, az orrfújást nem rendesen elvégző gyerek – történetünkben Peti –, és a (félig cseppfolyós) szereplőpáros, Fikkelstein és Baci máris berendezkedhet egy orrlukban. A máshonnan kilakoltatott lakásfoglalóknak minden vágya, hogy az új helyen minél tovább maradhassanak, mert a fertőzés veszélye így a legnagyobb. Hát még ha Fikkelstein úr családot is tud alapítani Fikula asszonnyal! Gyermekeik (Fikusz, Fikuci és Findula) gyorsan elsajátítják szüleik életmódját, és már nagyon várják, hogy egy olyan gyerekkel találkozhassanak, aki nem mossa meg rendesen a kezét. Ha pedig egy orrspraytámadásnak köszönhetően ismét hontalanokká válna ez a szörnyű család, egy papír zsebkendőből kémlelik a világot, hol találhatnának új „lakályos és tágas” orrlukat maguknak.

 

Tóth Krisztina történetét Timkó Bíbor (többek közt a Lengemesékből, a Muzsikáló madárházból  ismerős) rajzai keltik igazán életre, aki nagyon eltalálta Fikkelsteinék egyszerre barátságosan vicces és visszataszító karakterét. Reméljük, a (zöldön kívül is) rengeteg színben pompázó könyv legalább annyira meghatározó élménye lesz a mai gyerekeknek, mint egykoron a Fognyűvő manócska volt szüleiknek.  

 

Orrfújós mese

Szerző: Tóth Krisztina

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Centrál Könyvek, 2016

2900 Ft

4+

 

A könyvet ITT megrendelheted!

További Betűtészta blog