Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség

Egy modern klasszikus a "Szép új világ" szerzőjétől!

2017-04-05

Aldous Huxley: A varjak és a csörgőkígyó

 

„– Szörnyeteg! – kiáltotta. – Mit keresel itt?

A kígyó teli szájjal válaszolt:

– Reggelizem…”

Aldous Huxley, a Szép új világ írója a köztudatban kifejezetten nem gyerekkönyvek szerzőjeként maradt fenn, ám A varjak és a csörgőkígyó (2016, Két Egér Könyvek) nem pusztán ezért egyedülálló. A történet helyszíne is különlegessé teszi. Ez a kietlen hely, mely sok mai meseszerzőnek talán nem is adna inspirációt, és ami egykor mégis megfogta Huxley képzeletét, a Mojave-sivatag. A fordító, Mészáros János utószavából kiderül, hogy a szerencse folytán fennmaradt történet valójában egy alkalmi írás, melyet Huxley unokahúgának, Oliviának adott karácsonyi ajándék gyanánt, akit családjával egy kaliforniai városkában, Pearblossomban látogatott meg. Éppen ezért az eredeti szöveg (és ez szintén a fordítói utószóból tudható) más hasonló, Olivia és testvérei által ismert városkára tesz utalást, mint például Littlerock vagy Palmdale.

 

A történet természetesen a saját keletkezését övező érdekességeken túl is figyelemre méltó. A varjúpárról, a varjútojásokat állandóan felfaló kígyóról, valamint a bölcs bagolyról szóló sztori klasszikus, néhány szereplős fabulaként is olvasható, ugyanakkor az oldalak lapozása nemcsak az állatmesékben előforduló tanulság miatt élvezetes. Az egyik első olvasói benyomás ugyanis az, hogy az ember egy modern klasszikust tart a kezében, melynek minden sora elevennek hat. A 73 évvel ezelőtt keletkezett mese ezért több mint családi relikvia vagy irodalomtörténeti csemege, és a mai gyerekeket is ugyanúgy egy izgalmas sivatagi kalandra hívja, mint 1944-ben Oliviát. S bár a szöveg terjedelme rövid (körülbelül 4 éves kor felett ajánlott), de különleges atmoszférája miatt felső korhatár nélkül olvasható. Ez talán annak köszönhető, hogy Huxley a varjak reménytelen(nek látszó) életébe humoros mozzanatokat csempészett, amit szintén viccesre sikerült megoldással koronázott meg.

 

Hogy a történet egy ennyire élettel teli és korszerű gyerekkönyvformát nyert, nemcsak a fordításnak, hanem a Huxley-történetet felfrissítő magyar kiadásnak is köszönhető. Danny Bain Betűtésztánál megjelent mesekönyvét tervező és illusztráló Máray Mariann rajzai idézik meg Huxley sivatagi világát, és az alkotó stílusára jellemzően élénk színekkel és bátor formákkal keltik életre a mesében szereplő tájat és állathősöket.

 

A szép kiadványt kicsinek és nagynak egyaránt ajánljuk!  

 

Szerző: Aldous Huxley

Illusztrátor: Máray Mariann

Fordította: Mészáros János

Két Egér Könyvek, 2016

2499 Ft

 

Az illusztrátor könyveit most kedvezményesen megvásárolhatod ITT!

További Betűtészta blog